Blog

بسته بندی محصولات کشاورزی و اهمیت آن در پیشگیری از هدر رفت محصولات

توسط در مقالات 26 آذر 1398

بسته بندی محصولات کشاورزی علاوه بر اینکه می تواند عاملی بر ارزش افزوده این محصولات باشد از نظر حفاظت این محصولات در برابر عوامل مختلف نیز بسیار اهمیت دارد و از هدر رفت بخش عظیمی از محصولات کشاورزی که به دلیل عدم بسته بندی مناسب از بین می روند جلوگیری می نماید. کیفیت و دوام محصولات کشاورزی افزایش پیدا می کند و می توان این محصولات را با یک ظاهر شکیل و مناسب وارد بازار مصرف نمود. یکی از مهمترین مسائل در خرید محصولات کشاورزی این است که مردم به اندازه نیاز خود خریداری نمایند در کنار آن بسته بندی مناسب نیز می تواند سهم بسیار زیادی در پیشگیری از ضایعات این محصولات داشته باشد. امروزه صنعت بسته بندی یکی از فاکتورهای مهم در صادرات غیر نفتی است اما ضعف بسته بندی محصولات کشاورزی در ایران باعث می شود
تا محصولات کشاورزی کشور ما به صورت فله ای توسط سایر کشورها خریداری شود
و سپس در آنجا با یک بسته بندی مناسب و با قیمت چندین برابر با نامی غیر از ایران فروخته شود.

هدف از بسته بندی محصولات کشاورزی

هدف از بسته بندی محصولات کشاورزی این است که زمان نگهداری از این مواد را افزایش دهیم و هم اینکه این مواد غذایی را از خطر فساد درونی و بیرونی و اکسایشی حفظ کنیم. همچنین حمل و نقل و انبارداری این مواد نیز آسان تر خواهد شد. بی توجهی به بسته بندی تولیدات کشاورزی می تواند لطمه جبران ناپذیری به صنعت کشاورزی وارد نماید. ایران منابع و محصولات کشاورزی بسیار زیادی دارد اما به دلیل ضعف در بسته بندی نمی تواند ظرفیت های خود را به خوبی نمایش دهد و در بازارهای جهانی سهم شایسته ای داشته باشد. بسته بندی مواد غذایی و محصولات کشاورزی تولیدات بخش کشاورزی را به خریداران می شناساند و هر نوع کاستی و ناتوانی در این کار باعث پیروزی محصولات مشابه در بازار رقابت می شود.

شکست ها در بسته بندی محصولات کشاورزی

از مهمترین مواردی که منجر به شکست در بسته بندی مواد غذایی و انواع محصولات کشاورزی می شود می توان به
تغییر شکل ظروف بسته بندی
به سختی باز شدن این ظروف یا باز نشدن آنها
آلودگی , انتقال رنگ , ریختن و پس دادن جوهر
ایجاد سوراخ های سوزنی در اثر چاپ تاریخ
آسیب ها , بو و طعم نامطلوب , بوی بد ناشی از تبادل گاز در کالاهای بسته بندی
نامرغوب بودن سیل
تاریخ انقضا , قوانین و مقررات
اشاره نمود. در بسته بندی محصولات کشاورزی در کشورهای خارجی پیشرفته بسته بندی با جایگزینی گاز , بسته بندی وکیوم , بسته بندی با جریان سریع گاز , بسته بندی چسبیده , بسته بندی با اکسیژن روب , بسته بندی بادی و بسته بندی جاذب اکسیژن انجام می شود. برای پیشرفت در صنعت بسته بندی محصولات کشاورزی باید روش های طراحی بسته بندی به مهندسین طراحی بسته بندی مواد غذایی آموزش داده شود
و برای این کار برنامه آموزشی مداوم در نظر گرفته شود.

نکات مهم در بسته بندی

طراحی جامع بسته بندی محصولات کشاورزی شامل توسعه و شکل گیری کالاهای بسته بندی شده , هدف بسته بندی محصولات کشاورزی , جزئیات هدف , بینش توسعه کالای بسته بندی شده , جلوگیری از کاهش کیفیت کالاهای مرغوب و شرایط ضروری کالاهای بسته بندی شده می باشد. در طراحی کارتن بسته بندی نیز باید به استحکام کارتن , تجمع فشار و سنگینی در قسمت هایی که از نظر شکل و ارتفاع متفاوت هستند , دقت در بخش های پیوندی ( چسب های داخلی و خارجی) , موقعیت و جهت کارتن ها از نظر وزن , استحکام و سیل کردن کارتن ها توجه نمود. از دیگر نکات مهم در بسته بندی محصولات کشاورزی مفهوم صادرات در تکنولوژی بسته بندی تجاری محصولات است که شامل مفهوم صادرات محصولات بسته بندی , مفهوم کالاهای صادراتی و وارداتی , مواردی که صادرات و واردات محصولات را غیر ممکن می سازد و … می باشد.
برای سیل کردن ظروف در بسته بندی محصولات کشاورزی ( درب بسته بندی) باید به:
درجه حرارت
زمان
فشار
ماده
تجهیزات
محتویات
محیط زیست
اهمیت عملکرد سیل
قابلیت و نتایج مفید سیل کردن
مطلوب نبودن سیل
عوامل تخریب مواد غذایی ( ظرف ) و سیل
توجه و دقت نمود. کارگاه های آموزشی می تواند شامل مواردی در خصوص بسته بندی محصولات کشاورزی , ظروف بسته بندی و کنترل گاز باشد همچنین بازرسی و کنترل کیفی کارخانه بسته بندی و طراحی جامع بسته بندی باشد.
در اینجا به بررسی این موارد می پردازیم:
ظروف بسته بندی محصولات کشاورزی و کنترل گاز
در بسته بندی محصولات کشاورزی هدف از کنترل گاز و مفهوم آن باید به روشنی توضیح داده شود. کنترل گازها و کیفیت آن باید مورد بررسی قرار گیرد, عملکرد موانع گاز , انواع بسته بندی ها با کنترل گازها و توضیحاتی در مورد بسته بندی با کنترل گاز در کلاس های آموزشی باید ارائه شود.
بازرسی و کنترل کیفی کارخانه بسته بندی
بررسی اهداف بازرسی کارخانه , ظروف مورد استفاده از شرکت های مواد غذایی , بخش های مختلف در یک شرکت مواد غذایی , فرد بازرسی کننده و دیدگاه های آن و مسیر بازرسی نیز از مسائلی است که در کلاس های آموزشی باید توضیح داده شود. طراحی جامع بسته بندی محصولات کشاورزی که شامل 5 شرط ضروری جهت کالاهای بسته بندی شده می باشد این شروط شامل ایمنی و بهداشتی بودن , حافظ محیط زیست و منابع طبیعی , طراحی جهانی , در نظر گرفتن بهره وری و هزینه , حس و احساس فیزیکی ( حواس پنجگانه ) می باشند. عملکرد بسته بندی باید به گونه ای باشد که محصول در داخل بسته بندی قابل دیدن باشد و حس بویایی را در خریدار تحریک نماید. همچنین برچسب و لیبل زنی روی بسته بندی از دیگر موارد مهمی است که به جهت معرفی محصول الزامی است
و در تمامی نمونه های بسته بندی برتر نیز این مسئله رعایت شده است.

نکاتی در مورد ظروف بسته بندی

در مورد ظروف بسته بندی محصولات کشاورزی و کنترل گاز باید به بسته بندی و اجسام خارجی , ظروف , بسته بندی و آزمایشات ذخیره سازی و طراحی جامع بسته بندی توجه نمود. توجه به بسته بندی و اجسام خارجی بسیار مهم است و اینکه چرا اجسام خارجی نباید باشند و اصولا اجسام خارجی به چه چیزهایی گفته می شود از مواردی است که در کلاس های آموزشی بسته بندی به افراد آموزش داده می شود. ورود اجسام خارجی به بسته بندی باعث فساد آن می شود زیرا این اجسام مملو از میکروب هستند و خطرات بیولوژیکی و شیمیایی را موجب می شود. ظروف بسته بندی , محتویات , و ضرورت آزمایشات ذخیره سازی از موارد بسیار مهم دیگر در بسته بندی محصولات کشاورزی است. پس از بسته بندی مرغوب عوامل تخریب بسته بندی نیز دارای اهمیت بسیار زیادی است که باید به طراحان بسته بندی آموزش داده شود

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Open chat
    سلام
    چطور میتونم کمکتون کنم؟
    Powered by