مقالات / بسته بندی روغن و مناسب ترین ظروف برای بسته بندی آن


بسته بندی روغن و مناسب ترین ظروف برای بسته بندی آن


بسته بندی روغن خوراکی به عنوان یکی از محصولات پر کاربرد در صنایع غذایی اهمیت بسیار زیادی دارد و نیازمند توجه ویژه ای می باشد. عوامل مختلفی روی روغن های خوراکی تاثیر گذار هستند و باید هنگام بسته بندی به انتخاب ماده اولیه بسته بندی آنها دقت شود. نور و اکسیژن به مرور زمان و در طول مدت نگهداری باعث فساد روغن می شود. برخی بسته بندی های رنگی شیشه ای یا پلاستیکی روغن را از تابش نور محافظت می کنند اما در بسیاری از موارد مصرف کننده تمایل دارد شفافیت روغن را هنگام خرید ببیند از این رو روغن ها باید در بسته بندی های شفاف و بدون رنگ عرضه شوند.
یکی از مهمترین ظروف بسته بندی, ظروف پلاستیکی می باشند که باید دارای استحکام و مقاومت کافی باشد تا روغن را نسبت به عبور اکسیژن و بخار آب محافظت نماید. بیشترین مدت نگهداری روغن در میان انواع بسته بندی شامل
قوطی های فلزی
بطری های شیشه ای زرد کهربایی و شفاف
و بطری های پلاستیکی
مربوط به قوطی های فلزی و سپس شیشه های زرد کهربایی است.
در اینجا با انواع ظروف مناسب برای بسته بندی روغن های مختلف آشنا می شویم:

1- بسته بندی روغن زیتون:

بسته بندی روغن زیتون در ظروف PET نسبت به شیشه های شفاف و رنگی دارای اکسیداسیون بیشتری است و نگهداری روغن در این ظروف باعث پایداری کمتر روغن می شود. عمر نگهداری و ماندگاری روغن زیتون به ترتیب زیر افزایش می یابد:
 ظروف PET
شیشه های شفاف
و شیشه های رنگی
روغن زیتون را بیشتر در بسته بندی های پلاستیکی و tinplate بسته بندی می کنند. برای بسته بندی بزرگ روغن های زیتون از بشکه های استیل و ظروف T.P استفاده می شود. این دو نوع برای بسته بندی فله ای روغن زیتون مناسب می باشند. از دیگر ظروف بسته بندی می توان به ظروف T.P با ظرفیت کمتر , بطری های پلاستیکی پلی وینیل کلراید , پلی اتیلن یا PET می باشند همچنین از بطری های شیشه ای نیز برای بسته بندی روغن زیتون نیز استفاده می شود.

2- بسته بندی روغن آفتابگردان:

این روغن بیشترین پایداری را در بسته بندی در ظروف PET و سپس قوطی های فلزی دارد. در ظروف  HDPE فساد اکسیداسیون بالا است از این جهت این ظروف برای نگهداری طولانی مدت روغن مناسب نمی باشد. جنس مواد بسته بندی روی تغییرات عدد اکسید تاثیر زیادی دارد و پس از آن شرایط نوردهی در بسته بندی روغن بسیار مهم است. ظروف PET  زرد رنگ می تواند محصول را در مقابل نور محافظت نماید اما از آن جا که این بسته بندی شفاف نیست مصرف کننده تمایلی به خرید آن ندارد و ترجیح می دهد روغن را در ظروف شفاف خریداری نماید تا بتواند رنگ و شفافیت روغن را مشاهده  کند. از این رو برای بسته بندی روغن می توان از ظروف PET شفاف استفاده نمود و در طول مدت نگهداری روغن را از نور دور نگه داشت.

3- بسته بندی روغن سویا:

روغن سویا به نسبت روغن آفتابگردان از مقاومت کمتری برخوردار است زیرا دارای اسید لینولنیک می باشد که باعث فساد زودرس آن می شود. از این جهت برای بسته بندی روغن سویا باید از ظروف مناسب استفاده شود. Shelf – life روغن سویا در بطری های پلاستیکی بدون حضور نور از 230 تا 350 روز می تواند آن را نگهداری کند اما زمان نگهداری روغن سویا که در معرض نور قرار دارد کمتر از 60 روز است. Shelf – life روغن سویا در ظروف پلاستیکی در مقایسه با بسته بندی های شیشه ای و فلزی اکسیژن بیشتری را از خود عبور می دهد و در حضور نور باعث فساد زودرس روغن می شود.

4- بسته بندی روغن پالم:

در صورت نگهداری این روغن در ظروف پلی اتیلن و در دمای 400 درجه و نور مستقیم پراکسید افزایش پیدا می کند زیرا پلی اتیلن محافظ خوبی در مقابل اکسیژن نیست برای بسته بندی روغن پالم و نگهداری آن می توان از ظروف فلزی لاک دار استفاده نمود.

عوامل موثر در فساد روغن های گیاهی

مهمترین عواملی که باعث فساد در روغن های گیاهی می شود را می توان به شش دسته زیر تقسیم نمود:
۱) هیدرولیز که به معنی شکستن فرمول چربی می باشد و در نهایت باعث بدمزه شدن روغن می شود. مهمترین عامل در هیدرولیز روغن رطوبت زیاد دانه روغنی است و همچنین درجه حرارت بالا در محیط , نحوه استخراج روغن در کارخانه و نگهداری طولانی مدت روغن در انبارها و مغازه ها از دیگر عوامل فساد آن می باشد.
۲) زمانی که میزان اسیدهای چرب به وجود آمده در روغن شامل موارد زیر باشد روغن فاسد خواهد بود:
الف) اسید لوریک
ب) اسید كاپپریک
ج) اسید میرستیک
۳) به جز موارد بالا مهمترین عوامل در فساد روغن های گیاهی شامل :
حرارت نامناسب و زیاد
اکسیژن موجود در فضای خالی ظروف
نور
وجود برخی فلزات در ترکیب روغن
آنزیم ها و اسیدهای چرب آزاد
می باشد از این رو در هنگام نگهداری روغن در انبار باید به درجه حرارت , رطوبت و نور محیط توجه نمود.
۴) نگهداری روغن در ظروف پلاستیکی عامل مهم دیگری در فساد روغن است.
ظروف PET باید به دور از نور و در جای مناسب نگهداری شود.
۵) ظروف مسی می تواند باعث فساد روغن شود از این رو روغن نباید در ظروف مسی نگهداری شود.
۶) قابلیت فسادپذیری روغن های حیوانی و روغن های گیاهی مایع به نسبت روغن های گیاهی جامد بیشتر است.

نحوه بسته بندی روغن های گیاهی جامد هیدروژنه و مارگارین ها

بسته بندی روغن نباتی جامد هیدروژنه و مارگارین ها برای مصرف زیاد مثلا در موسسات در حلب های بزرگ , کیسه های پلاستیکی ضخیم و بشکه های فولادی انجام می شود. در بسته بندی روغن در درجه اول باید به قدرت محافظت کنندگی و مناسب بودن بسته بندی اهمیت داد سپس جذابیت بسته بندی روغن برای مصرف کننده مهم است. برای نگهداری از روغن های نباتی هیدروژنه نیازی به یخچال نیست این محصولات بو را جذب می کنند از این رو باید در جای خشک , سرد و دور از مواد معطر نگهداری شوند. اکسیژن موجود در روغن باعث فساد روغن می شود
از این رو برای جابجایی ظرف روغن باید از موارد زیر اجتناب نمایید:
قرار گرفتن چربی های مایع در مجاورت هوا
مکش هوا به داخل بسته بندی روغن
ورود هوا به داخل روغن با هم زدن نادرست آن در تانک نگهداری
دمیدن هوا به داخل خطوط لوله که حباب های هوا را به داخل تانک نگهداری روغن وارد می کند.
بسته بندی محصولات مختلف از نظر اصول نگهداری , زیبایی شناسی و جلوه های بصری از مهمترین مواردی است که یک تولید کننده و مصرف کننده محصولات باید به آن توجه نمایند. برای بسته بندی مواد غذایی مختلف می توانید دستگاه بسته بندی ساخت شرکت پیروز پک را به کار ببرید.

دستگاه بسته بندی روغن , دستگاه بسته بندی , ماشین بسته بندی